Jedna série stále pokračuje

30.10.2010 00:00

30.10.2010 se odehrálo utkání s loňskými finalisty. Železný Brod se v něm střetl s týmem Hořic, který měl, jako letos první pořádný soupeř, prověřit. Hned od začátku jsme šli do utkání s tím, že soupeř bude na uplně jiném levelu a naše "hurá" hra, aplikovaná na slabší mužstva, tady bude k ničemu. Do sestavy se vrátil silný článek Augsten, dále pak Krejsa a Krouza. Naopak utkání neabsolvovali: Horáček, Štastný, J. Pavlata, a i Kopal, stále laborující se zraněním kolenem. Ve vzduchu stále zaváněla vize prodloužení nejdelší série bez obdrženého gólu, která se pro Bažanta vyšplhala až na 135 minut. První pětka domluvila taktické pokyny a mohlo se jít na věc...

Hned od prvního střídání aplikovala první útočná formace styl "vracet se dozadu s 2-ma útočníky" a taktika přinesla ovoce. Do útoku jsme se sice dostávali sporadicky, ale i soupeř ze hry moc neměl a z ledu odcházel často znechucen. Nutno dodat, že hostující mužstvo oplývalo značnými hokejovými kvalitami, o kterých si většina našich playerů mohla nechat jen zdát. Herní převahu měl soupeř, ovšem nedokázal ji přetvořit na tolik toužený první gól v Bažantově síti. A tak se jako první předvedl Brod. Z ojedinělé akce druhá pětka vyvinula na soupeře tlak a s dorážky propasíroval puk do branky Cvrček. Stav 1:0 jsme se s eufórií snažili držet co nejdéle. Ale všechno jednou končí a tak se i Bažant poprvé v sezoně musel sklánět pro puk do své branky. Jeho série se zastavila na neuvěřitelném čase 143 minut a 45 vteřin. Krásnou akci 2 na jednoho zakončil soupeř s bravurou. Nerozhodný stav neměl být dlouho. Po nepřehledné skrumáži před Bažantovou brankou si soupeř stáhl puk rukavicí a doklepl do brány. Rozhodčí však jednoznačně gól neuznali, pro přestupek "sevření kotouče". Situace sporná, avšak platí verdikt hlavního arbitra.

Hosté přeci jen strhli vedení na svoji stranu, a Bažant kapituloval podruhé. V tu chvíli by možná hokejový znalec nad našim mužstvem zlomil hůl, ale utkání rozhodně nekončilo. Místo velkého brankového přídělu, při několikanásobných oslabení 3 na 5 a 4 na 5, se Brod ubránil, což byl zřejmě zlomový bod zápasu. Zejména dvojka Tvrdík - Schubert nedávali soupeř v oslabení žádný prostor. Nesmíme ale opomíjet našeho brankáře, který se činil a navázal tak na skvělou formu z předešlých utkání. Do kabin se šlo za stavu 2:1 ve prospěch Hořic, ale Železný brod mohl jít se vztyčenou hlavou po ubránění těchto těžkých chvil.

Třetí dějství se neslo v duchu urputného boje. Skvělá defenziva a zákroky na hranici vlastního sebeobětování, motivovalo Brod k vidině remízy. Soupeř hrál stále skvěle a s noblesou, ale ani jednou v třetině nenachytal Bažanta na švestkách. Utkání sledoval ze sřídačky i náš fanda Kája Š., (nutno dodat, že celé utkání prospal pozn. autora) a tak neviděl vynikající přehled kapitána Tvrdíka, který "plácl" do puku a srovnal na 2:2. Posledních 5 minut do konce bylo utrpení. HC ŽBS bránilo jak se dalo a vinou ubývání sil se pětky rozházeli. Zmatek naštěstí neměl dlouhého trvání a v čase 13:00 bylo vše jak má. O minutu později výborně takticky zahrál Kuba Tvrdík 4x po sobě na zakázané uvolnění a čas, který musel rozhodčí ztrávit dojetím pro puk, hráčům pomohl k regeneraci. Infarktový závěr naštěstí nepřišel a šlo se na nájezdy.

Do nich šlo mužstvo HC ŽBS s heslem "teď už je to jedno". Hostující hráč se ujal puku jako první a přesně stylem "alá Hamrlík" si dojel skoro k mantinelu. S překvapením nás všech střelil žblabuňku přímo do prostřed Bažantovi náruče. Stejně hodnotil nájezd i samotný čapač, když slovy: "Co to mělo jako bejt?!" navodil na střídačce uvolněnou atmosféru. Na vlně euforie se rozjel brodský forward Vele a kličkou do strany otevřel stav na 1:0.  Soupeř během třetího nájezdu zkusil stejnou fintu jako Vele, ale na Bažanta nevyzrál. Jako čtvrtý se vydal na steč Strouhal, avšak ani jeho slabá střela nedokázala síť rozvlnit. 1:0 tedy platí i po jeho pokuse. Soupeř měl k dispozici poslední nájezd. S nápřahem ke stropu, ranou jak z kanónu ale nastřelil tyč a vynikající Bažant chytil i třetí pokus. To znamenalo výhru HC Železný Brod nad Hořicemi v poměru 3:2 po samostatných nájezdech.

Železný Brod, byť neudržel sérii bez obdržené branky, upevnil svoji pozici v horní části tabulky. Uvidíme, jak se bude dařit v budoucnu a jestli si brankář Bažant udrží svoje "magické kouzlo"

Sestava: Bažant - T.Pavlata, Schovánek - Augstem, Krejza - Strouhal, Schubert, Tvrdík - Mareš, Vele, Novotný - Cvrček, Krouza

Branky: Cvrček, Tvrdík

Příští utkání: 14.11.2010 HC ŽELEZNÝ BROD vs. Blackrooks Syřenov