Rozhovor s Kubou Tvrdíkem

10.04.2011 18:51

„Máme rezervy, vždy je co zlepšovat.“

 

V letošním ročníku stihl nastřílet přes třicet branek, nasbírat padesát bodů, jasně ovládnout statistiky soutěže a dovést tým ke konečnému devátému místo v lize. I přes tento individuální úspěch ví, že má mužstvo na víc a je třeba se zlepšovat. K tomu by mohli pomoct dvě nové posily, přestupující z konkurenčního týmu. Jak hodnotí uplynulou sezónu kapitán železnobrodské skupiny Kuba Tvrdík?

 

Povídejme si nejprve o vyřazovací části. O konečném devátém místě jste rozhodli až v samostatných nájezdech. Čím si vysvětlujete špatný konec zápasu, kde jste ještě 30 vteřin před koncem normální hrací doby měli utkání ve svých rukou, a nerozhodný stav 2:2 zaručoval přímou výhru v sérii?

Konec zápasu jsme nezvládli takticky, pravděpodobně jsme se již viděli jako vítězové a nezodpovědně jsme bránili soupeře. Poučeni pro příště. 

 

Závěrečné samostatné nájezdy se pro vás nevyvíjely příliš dobře, avšak utekli jste hrobníkovy z lopaty - Bažant chytil druhý i třetí nájezd a otěže výsledku ležely na vás. Cítil jste nervozitu?

Nervozitu jsem cítil, ale nebylo to nic svazujícího, párkrát už jsem v podobné situaci byl.

 

Takže jste si věřil?

Dá se říct, že jsem si věřil.

 

Na konci druhé třetiny jsme si mohli všimnout velmi silného emočního vypětí na vaší střídačce, doprovázeného několika výrazy publikovatelnými až po dvaadvacáté hodině. Hráči neplnili předem připravenou taktiku?

Bylo to opravdu silně hecnuté, ale pokud v takto důležitém zapase nedáme přihrávku na dva metry, nelze cekat, že budu hodný strejda.

 

V prvním finálovém utkání jste dokázal 4 brankami strhnout vývoj zápasu na vaši stranu a dovést tým k pohodové výhře. Druhé už ta jednoznačné nebylo a soupeř dokonce v řádné době zvítězil. Hrál soupeř v druhém utkání výrazně jinak?

Soupeř hrál prakticky stejně, ale nám zápas prostě nesedl i díky mnou nevhodně zvolené sestavě.

 

Hned v prvním střetnutí play-off s Benešovem Vás ze sestavy vyřadila bolavá záda a zdraví povolilo plnit pouze roli trenéra. Jak těžké bylo, že jste nemohl mužstvu pomoci přímo na ledě? Věřil jste, že především mladší, ne příliš zkušení hráči, těžké utkání zvládnou?

Hráčům jsem věřil a Benešov je prostě naprosto nezbytné porazit vždy.

 

Když se ohlédnete za celou sezónou 2010 / 2011, jste s výsledkem svého mužstva spokojen? (HC Železný Brod obsadil celkově deváté místo z devatenácti účastníků LHL, a ve finále soutěže porazil 2:1 Sokol Roztoky, pozn. autora)

Určitě máme ještě rezervy, ale nemůžu říct, že bych byl nespokojen, avšak vždy je co zlepšovat.

 

Byli nějací hráči, kteří vás během roku svojí herní činností příjemně překvapili a kteří naopak výrazně zaostávali za svými možnostmi?

Svou bojovností mě potěšil akademik Schubert, jeho bojovnost je příkladná, jinak mě nikdo nezklamal, ale rezervy máme všichni.

 

Jak hodnotíte akvizici, kterou jste do týmu osobně přivedl hned z kraje letošního ročníku – Jiřího Šťastného? Splnil Vaše očekávání a myslíte si, že bude platným hráčem i v budoucnu?

Jiří je mladý hráč, plný elánu, a pokud zrovna nejde z plesu, je opravdu k nezastavení. V budoucnu to bude betonový pilíř našeho mužstva.

 

Z interních informací klubu uniklo, že Železný Brod v létě posílí o dva hráče z konkurenčního týmu LHL. Pokud by oba transfery vyšly, máte už v hlavě nějaké konkrétní představy o složení útočných i obraných řad?

Představu nemám, protože manažeři mi ještě neukázali podepsané transferové listiny. Až vše bude, jistě se začnu zaobírat touto otázkou. Obecnou představu však mám.

 

Sezona pro vás byla letos jistě dlouhá a náročná. Vstřelil jste přes 30 branek, dohromady nastřádal 50 kanadských bodů a vyhrál statistiky soutěže. I přes tuto obrovskou nadílku – je nějaký konkrétní gól, nebo i celý zápas, který Vám zůstal v paměti a budete na něj rád vzpomínat?

Líbil se mi první semifinálový zápas s Libštátem, to se nám dařilo jako celku i mně osobně.

 

Budete se na novou sezonu nějak speciálně připravovat, nebo necháte vše při starém a na led vstoupíte až při prvním utkání nového ročníku?

Letní přípravu nemám rád, tak jako vždy, rovnou na plac.

Jakub Tvrdík

Foto: Aneta T.